We use cookies to provide you with a better experience. If you continue to use this site, we'll assume you're happy with this. Alternatively, click here to find out how to manage these cookies

hide cookie message
 
Contact Forum Editor

Send an email to our Forum Editor:


PLEASE NOTE: Your name is used only to let the Forum Editor know who sent the message. Both your name and email address will not be used for any other purpose.

Networking Help


It's free to register, to post a question or to start / join a discussion


 

Need help resolving server replication problems


trents

Likes # 0

I'm a noob at all this. Been taking a class at the local community college dealing with setting up and configuring Windows Server 2008. Unfortunately, my basic networking background is deficient.

At home I have been trying to repeat the lab exercises we do in class so I have set up a Win Server 2008 domain controller behind the router using VM Player and also a secondary (backup) server for the same forest and same domain. The VM Player Tools bridged option is activated for both machines. Ivp.6 is disabled for both machines.

Now, the two servers can ping each other and I can ping google.com from either one. I can also browse the internet with IE from either machine.

The problem is, when I add roles to the primary server they are not being replicated in the secondary server.

Here are the numbers:

Router - IP: 192.168.11.1; DHCP Server: Enabled; Start IP: 192:168.11 [100]; Maximum DHCP Users: 50 (Note: I left the router DHCP service enabled for my clients, an XP Pro VM and a Win 7 VM. Both clients have the IP, Subnet and Default Gateway set to auto but the Preferred DNS manually set to the IP of the primary domain controller and the Alternate DNS set to the IP of the secondary controller. But that's not germane to the replication issue I don't think.).

Primar Server - IP: 192.168.11.2; Subnet: 255.255.255.0; Def. Gateway: 192.168.11.1; Preferred DNS: 192.168.11.2; Alternate DNS: 127.0.0.1

Secondary Server - IP: 192.168.11.3; Subnet: 255.255.255.0; Def. Gateway: 198.168.11.1; Preferred DNS: 192.168.11.2; Alt. DNS: 127.0.0.1

Note that the DNS of the primary server points to itself while the Primary DNS of the secondary server points to the IP of the primary server. I've also tried setting the preferred and althernate DNS of the secondary server to point to itself but that doesn't fix the problem.

Sorry for such a long post. What am I missing?

Like this post
trents

Likes # 0

Okay, I just learned from one of the IT instructors at the college that replication does not apply to roles but to AD information only such as OU's, groups, users and computers. Those things were indeed being replicated on my secondary server. So there was not a problem after all. Told you I was a noob.

Like this post

Reply to this topic

This thread has been locked.



IDG UK Sites

Amazon 3D smartphone release date, price and spec: The hologram phone?

IDG UK Sites

iPhone 5s review: why the iPhone 5s is still the best phone you can buy in 2014

IDG UK Sites

Passwords don't work: here's four ways to fix them

IDG UK Sites

The art of rebranding: Creative agency The Neighbourhood explains how & why it rebranded