We use cookies to provide you with a better experience. If you continue to use this site, we'll assume you're happy with this. Alternatively, click here to find out how to manage these cookies

hide cookie message
Contact Forum Editor

Send an email to our Forum Editor:


PLEASE NOTE: Your name is used only to let the Forum Editor know who sent the message. Both your name and email address will not be used for any other purpose.

Tech Helproom


It's free to register, to post a question or to start / join a discussion


 

Black Screen crashing


trasyd

Likes # 0

Hi All,

Now where do i start! SO basically i have a 4 year old Alienware that likes to black screen every so often, more than not i will get a single ear piercing beep or maybe i will get looping sound and the monitor will have a flashing power button.

I always have to do a hard reset after this and maybe 1 in 10 of these will give me a long beep followed by 3 short beeps which on the phonenix bios list says its a keyboard error?! (very confusing) then it wont boot at all and i have to hard reboot.

It mainly crashes while playing games(MechwarriorOnline) but sometimes i can be browsing the internet and it will just go black screen. Earlier i was running a mem test and it did it.

I ran the recommended CPU-Z and the GPU-Z monitors and kept them recording just as it crashed to which i have attached.

The biggest mystery i have come across, well 2 really is that in the bios my PSU is showing a steady 12.01v but i can clearly see in the CPUID screen shot i took it shows 9.200V.......any suggestions? could this be causing my PC to black screen? PLus i also heard that my Motherboard Nvidia 790i ultra, never liked Ram that was under 1.65V but in my bios my ram is running at 1.5v, once again could this cause issues?

I'm looking at upgrading my GPU to a 660GTX ti and maybe my power supply but that depends on what you all think is my issue here.

My PC spec is as follows

Alienware Area51

Intel Q9450 Nvidia 790i Ultra 4 meg DDR3 Nvidia 280GTX X-FI Fatal1ty sound card PSU 750watt (no idea what make as Alienware like to strip it all off!)

I hope i have included enough information for you guys and that you can help me with this annoying problem.

Thanks in advance!

Like this post
lotvic

Likes # 0

As a first step I would advise ensuring that all cables and connections are firmly in place, both inside tower, on and between motherboard and drives etc. and external to keyboard, monitor, mouse etc. Reseat everything including RAM and Cards.

By 'Black Screen' I presume you mean no display on monitor? as opposed to having a black screen with flashing cursor? I would have thought if the pc was crashing you would get a BSOD.

Like this post
trasyd

Likes # 0

Yeah no display on monitor, then I always have to hard reset, it only really happens while playing certain games but then it will crash a couple of times after if I am just surfing the net.

Like this post
lotvic

Likes # 0

Seems like a Graphics problem, have you checked that out?

Like this post
trasyd

Likes # 0

Yeah toyed with drivers etc, is the low voltage on my psu causing issues at all do you think?

Like this post
lotvic

Likes # 0

Sorry, I don't know. Never had occasion to sort power issues out. Unless I missed it in your post you haven't mentioned which Graphics card. (which I think is the problem as no display is getting to your monitor) maybe someone else will post with another idea.

Like this post
trasyd

Likes # 0

Yeah its an old Nvidia GTX280, think i may systematically rule components out....GPU first then see what happens!

Like this post
nickf

Likes # 0

1 long beep 3 short , can be either memory failing , or can also be graphics . Sounds like the PSU may be falling over too , as previous posters have said , I would check and reseat ALL connections and cards , even if you think they are ok ( been done like that on more than 1 occasion ! ) . Is PSU fan running ok ? may be getting hot and falling over .

Like this post
lotvic

Likes # 0

Don't know how I missed that in your first post 'Nvidia GTX280'.... Think that might be the problem, but first reseat it and everything else as things work loose with heat when pc on for a while and it might be slightly rising up and breaking contact.

Like this post
trasyd

Likes # 0

Just a small update, i ran 'Speedfan' and that put my PSU voltage at a more respectable 11.48V so bit more confusing as to where 'CPUID' got 9.2V?!

Regarding the 1 long 3 short beeps that i occasionally get i see on most Bios's that relates to Extended memory error but i have a phoenix bios and can't for the life of me find anything that relates to memory only a keyboard error?!

I'm looking at buying a new card in a couple of weeks EVGA 660 GTX ti, good or bad choice people?? so i can rule that out of the equation, then possibly get a new PSU.

Before i forget.....On my board it has a little clip that holds the graphics card in as im sure most boards do but that one has broken, the card is still well held in but now im having second thoughts!

Thanks for all the advice everyone, much appreciated!

Like this post
lotvic

Likes # 0

I don't know much anything about which Graphic Card is best/better so maybe someone else will post an opinion... Hope it all gets fixed.

Like this post

Reply to this topic

This thread has been locked.



IDG UK Sites

Best Christmas 2014 UK tech deals, Boxing Day 2014 UK tech deals & January sales 2015 UK tech...

IDG UK Sites

Apple's 2014 highlights: the most significant Apple news of 2014

IDG UK Sites

2015 creative trends: 20 leading designers & artists reveal the biggest influences & changes coming)......

IDG UK Sites

Ultimate iOS 8 Tips: 35 awesome and advanced tips for using iOS 8 on iPhone and iPad