Win xp Goes White On Boot Up

  Legslip 00:36 AM 18 Jan 13
Locked
Answered

My pals Netbook is behaving strangely. I boot into windows and his desktop background picture shows for a short while, then the screen goes totally white. I power off by holding down the power button and just before shutdown the full Win Xp screen shows with all the regular desktop icons.

I can boot into Safe Mode as Administrator but cannot log in through his account name.

Any thoughts?

  Secret-Squirrel 08:22 AM 18 Jan 13

Yours doesn't appear to be a hardware-related problem so an XP System Restore may help - see here. Choose a date on the calendar when everything was working fine but don't go further back than you need to. It's fine to run System Restore via Safe Mode and logged in with the Administrator account.

  Legslip 08:27 AM 18 Jan 13

Thanks secret squirrel I did try in safe mode restoring to last good working configuration but that did not resolve. however I will try a restore to an earlier date and advise later today.

  Legslip 08:27 AM 18 Jan 13

Thanks secret squirrel I did try in safe mode restoring to last good working configuration but that did not resolve. however I will try a restore to an earlier date and advise later today.

  Secret-Squirrel 08:34 AM 18 Jan 13

"I did try in safe mode restoring to last good working configuration but that did not resolve"

That won't work in your situation because you manage to boot to the Desktop. When that happens, the Last Known Good Configuration data is overwritten with the current state. That recovery option only works when the problem occurs before logging into XP (such as a faulty driver that prevents Windows from starting etc).

  Fruit Bat /\0/\ 09:59 AM 18 Jan 13

Boot - tap f8 - select safe mode with networking

Uninstall the graphics driver or update the graphics driver

reboot in normal windows will reinstall the graphics driver if you uninstalled.

see how it goes from there.

  Legslip 16:14 PM 18 Jan 13

Hi Fruit Bat. As always, good to hear from you. Before your suggestion I went into Safe Mode and created another administrative User Account. Then booted Win normally and it opens the new account absolutely fine. Same problem though when I open my pals User Account. Currently running a virus scan out of desperation.

Any thoughts?

  Legslip 20:07 PM 18 Jan 13
Answer

Well, well. Looks like virus problems. Ran Microsft Sec. Essent. and found a virus. Removed and all appears to be working OK.

  woodchip 20:51 PM 18 Jan 13

Looks like Your Mate need to create a new account and delete the old one. its corrupt

Advertisement

This thread is now locked and can not be replied to.

14 best budget laptops of 2015: best budget laptops reviews - best cheap laptops - best bargain…

1995-2015: How technology has changed the world in 20 years

Nokia rolls out spherical camera for virtual reality apps

From Antennagate to Yellowgate: The 10 worst Apple scandals (and why they were blown out of proport)…