When Booting up my new pc the Memory Controller

  Giggle n' Bits 22:02 04 May 06
Locked

1. The Memory controller in the White Text on Black background where you get a list of the Devices shows the Memory controller as being N/a ! is this normal. CPU is AMD x2 Dual core 4800.

2. Also in my Bios my PCI Express 7900GT card shows as 100MHz Clock is this normal.

3. Is 2x512MB PC3200 DDR showing as 128Bitt normal

Interested.

  ed-0 22:23 04 May 06

1. depends on motherboard

2. normal

3. normal

You shouldn't be able to see any of the post screen, unless you pause it, with a system that fast.

  Giggle n' Bits 22:40 04 May 06

Ref 1. What do you mean it depends on my motherboard, you mean it depends on how the Motherboard translates data? Motherboard is Gigabyte GA-K8N Pro SLi Nforce4 Chipset.

Also SATA II HDD showing as a removable device which is strange.

  ed-0 22:44 04 May 06

It will be either just a setting in the bios or the way you have the memory setup in the bios.

My guess would be that spd is not enabled.

  Giggle n' Bits 22:49 04 May 06

i

  Giggle n' Bits 22:55 04 May 06

Hello Ed-0

I haven't seen SPD in BIOS, is this Serial Presence Detect?. To get Extended BIOS screens & Menu's its CRTL & F1 but nothing for SPD

Would this have an effect on the performance of the machine ?

  ed-0 23:01 04 May 06

" I haven't seen SPD in BIOS, is this Serial Presence Detect?."

Yes.

"Would this have an effect on the performance of the machine ?"

No.

Unless you are running the memory as dual channel, then you would find no difference.

  Giggle n' Bits 23:07 04 May 06

There are 4 Dimms and my 2x 256MB PC3200 Crucial is/are in the Dimms slot/s 1 & 2 they are single sided dimms running dual channel. O Ek have I got something wrong again.

When I boot up, you know power on pc, it takes about 10 seconds very quick to detect the memory which is ok but to detect the drives x2 optical and x1 SATA II HDD seems to have to think hard wonder if this is anything linked.

  ed-0 23:12 04 May 06

I'll have a quick gander at the manual, see if anything springs up.

What optical drives are you using on the IDE channels and do you know there postition?

  Giggle n' Bits 23:25 04 May 06

The manual I have doesn't show the hidden stuff I will try and find my link again where there are screen shots of the Hidden BIOS secrets.

Full Spec:-

480Watt Hiper Modular PSU
Gigabyte GA-K8N Pro SLI. with BIOS F9 (Upgraded)
x2 Crucial Single Sided 512MB PC3200 DDR
AMD Athlon x2 Dual core 64 4800+ CPU
Asus 16x DVD Rom MASTER
Asus 52x32x52 CD Wtr SLAVE of DVD Rom

x1 Seagate Barracuda 7200.9 ST3160812AS with NCQ & The Firmware I have had to update from 3AAD to 3.AAE to 3AAH today to fix booting problem. Apparently a compatibilty issue with NCQ and NForce Boards this effects Maxtor & Seagate SATA II HDD's

Inno3D 7900GT 256MB PCI-Express SLi NOT Using SLI and its in Slot 1.
Sony FDD

Not using Raid & no Partitions.

Thanks for taking time out to look at manual for me. Really appreciate your time !

  Giggle n' Bits 23:30 04 May 06

This thread is now locked and can not be replied to.

Best phone camera 2016/2017: Galaxy S7 vs iPhone 7 vs Google Pixel vs HTC 10 Evo vs OnePlus 3T vs…

1995-2015: How technology has changed the world in 20 years

These are the Best Christmas Ads and Studio Projects of 2016

Super Mario Run preview | Hands-on first impressions of Super Mario Run: Mario's iPhone & iPad…