Hardware monitoring readings

  keverne 08:57 12 Jun 08
Locked

I'm busy trying to find the cause of BSOD's on my Emachine E4212 running Vista. They are normally IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL but sometimes MULTIPLE_IRP_COMPLETE_REQUESTS.

The problem is that the machine is OK for a week or two but then these faults happen and disappear again.

I had upgraded the onboard grahics with a PCI-E Geforce 8400GS but have now removed it and its drivers. Just when I thought I'd solved it back came the problem.

I've now reverted back to the original 2*512 MB from the 2*1GB Crucial RAM modules that I had installed. Now I'm just waiting to see if that has had any effect.

In the meantime I've had a look at the BIOS hardware monitoring readings and would appreciate your views on the results please:-

Fan speeds
Processor: 1500
Rear: Varies constantly between 2100 and 2280

Temperatures
Processor: 57
Internal: 43
Remote: 36

Voltages
V12.0: 11.62
V5.0: 5.032
V3.3: 3.285
V1.5: 1.490
Vccp: 1.172

  johndrew 10:18 12 Jun 08

Not knowing which CPU you have (Intel/AMD) the temperature at 57 looks a bit high (very for Intel) as does the 43 temperature if it is the motherboard. At the same time your fan speeds seem low unless that on the CPU is one of the low speed, high volume variety.

To help, my maximum temperatures under load at this time of year using Everest Home Free are:

Motherboard 40
CPU 51 (AMD)
Graphics Cards (2 off) 56
HDDs 35

Fans:
CPU 5300
Motherboard Chipset 8800

The voltages look reasonable but I am no expert so have difficulty there.

  Fruit Bat /\0/\ 11:14 12 Jun 08

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
click here

  keverne 11:55 12 Jun 08

johndrew
Processor is Intel D 820

Fruit Bat /\0/\
Thanks for the link. It's not the first three options which leaves driver or hardware issues.

When I upgraded the graphics I was concerned that the 280W PSU wasn't powerful enough and now I'm wondering if I've over stressed it. If changing the RAM doesn't cure the problem I might change it.

  johndrew 14:08 12 Jun 08

I think the Intel D 820 is safe to something around 70+ under load and runs in the mid 50s normally so it`s not that high after all.

  Ditch999 14:18 12 Jun 08

Have you the latest drivers from eMachines installed?
click here for your list

  Technotiger 14:41 12 Jun 08

Your PSU is very low - I would say you need a 500w, so I would guess that is where you BSOD is coming from!

  keverne 20:22 12 Jun 08

Thanks folks but one thing I did forget to mention is that the BSOD's always occur just after booting up.
At present the system is stable with the original RAM and the Geforce 8400GS removed. Hopefully it will remain that way. If not I'll change the PSU.

This thread is now locked and can not be replied to.

Huawei P10 review

1995-2015: How technology has changed the world in 20 years

How VR is being used to simulate space

New iPad, iPhone SE & Red iPhone 7 on sale now