First XP install; Disk Boot Failure using SATA HDD

  mosseye 11:25 21 Sep 07
Locked

I have recently built a PC using the listed items:

Mainboard: MSI K9MM-V
Processor: AMD Sempron 3400+ 1.8GHz Socket AM2 L2 256KB
HDD: Maxtor STM340211AS 40GB 7200RPM SATAII 2MB Cache – OEM
DVD: NEC Optiarc AD-7170S-0B 18x DVD±RW/DL/RAM Serial ATA Black – OEM

I come to load XP Pro SP2 by entering the bios and choosing CDROM as my preference boot. I check that the HDD and DVD drive have been recognised, which they do. But as I save the CMOS and try and boot from the CD I get an error message; DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER.

Ive tried every combination I can think of in the bios, changed the jumpers around on the HDD, even tried using an IDE CDROM drive to boot from, all attempts returning with the same message.

One thing I think it might be, when I enter the Standard CMOS features, the SATA HDD and DVD drive are positioned in IDE Channel 1 and 2 respectfully, do these need to be in Channel 0? I do not know how to do this.

Any help will be much appreciated as I have completely run out of ideas?

Kind Regards

  bremner 11:35 21 Sep 07

My first thought is that the SATA drives should not be showing on IDE Channel 1 - they are not an IDE devices.

  mosseye 11:44 21 Sep 07

They are definately SATA devices. I found it very strange

  Fruit Bat /\0/\ 15:36 21 Sep 07

You may have to set the first boot device to SCSI.
Then set the "SCSI Device" or "SCSI Boot Device"
(Something like that) to "SATA1, SATA2, SATA3, SATA4, SCSI" (If you only
have 2 SATA connections then it will only be "SATA1, SATA2, SCSI" )

  mosseye 16:29 21 Sep 07

Fruit Bat,i dont have the option of setting the first, or any of the boot devices to SCSI!

This thread is now locked and can not be replied to.

Surface Pro (2017) vs Surface Pro 4

20 groundbreaking 3D animation techniques

How to mine Bitcoin on Mac